Ga naar hoofdinhoud
ARIA Nederland Doe de test

Het is makkelijk, goedkoop en snel om bij de drogist neusspray te kopen als je een verstopte neus hebt. Maar als je het gebruikt als medicijn tegen hooikoorts, dan geldt het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’.

Neusspray als Otrivin gebruikt als werkzame stof xylometazoline. Die stof zorgt ervoor dat de zwelling van het slijmvlies in je neus afneemt, waardoor je heel snel weer makkelijker kunt ademen. Nadat het positieve effect van de neusspray is uitgewerkt, komt die zwelling echter heftiger terug.

Neusspray met xylometazoline is verslavend

Dergelijke neusspray mag daarom maar een week lang gebruikt worden, bijvoorbeeld als je een verkoudheid hebt. Die is na een week wel weer over. Als je er langer mee doorgaat, ligt verslaving op de loer. Op een gegeven moment zorgt de neusspray er juist voor dat je neus dicht gaat zitten, waarna je weer meer neusspray nodig hebt om je neus open te krijgen. Je zit dan in een vicieuze cirkel: je hebt een verstopte neus door overmatig gebruik van deze neusspray, en het enige dat nog helpt is…. overmatig gebruik van deze neusspray! Bovendien raakt het slijmvlies van je neus beschadigd.

Neusspray bij de drogist kopen is dus geen goede oplossing als je last hebt van hooikoorts. Ten eerste houden hooikoortsklachten vaak veel langer dan een week aan en doet de neusspray met xylometazoline weinig tegen oogklachten bij hooikoorts. Bovendien kan het gebruik van zo’n  neusspray bij verslaving flink in de kosten gaan lopen en is het heel erg moeilijk om weer van zo’n verslaving af te komen.

Welke hooikoortsmedicijnen kan ik nemen?

Het is daarom een beter idee om naar de dokter te gaan. De dokter kan onderzoeken waar je precies allergisch voor bent en daar de behandeling op afstemmen. Dat is een veel beter alternatief dan maar met je hooikoortsklachten rond blijven lopen.

Je huisarts kan je sowieso verschillende medicijnen voorschrijven, waaronder antihistaminica en corticosteroïden. Antihistaminica zijn er in de vorm van tabletten, oogdruppels, zalf, maar ook als neusspray. In tegenstelling tot neusspray met xylometazoline werkt een spray met antihistaminicum niet verslavend en kun je deze dus langer dan een week blijven gebruiken.

Als je continu last hebt van hooikoorts dan kun je vragen om een ontstekingsremmende neusspray, met daarin corticosteroïden. Deze spray maakt je neusslijmvlies minder gevoelig en helpt dus goed tegen een verstopte neus. Er zijn ook combinatiepreparaten beschikbaar, met daarin zowel een antihistaminicum als corticosteroïd.

Als je ieder jaar een aantal maanden duidelijk slecht functioneert, kun je ook immunotherapie overwegen. Daarbij krijg je gedurende een lange tijd de stofjes toegediend waarvoor je allergisch bent. Op een gegeven moment ga je daar steeds minder of helemaal niet meer op reageren.

Wat te doen bij een verslaving aan neusspray (xylometazoline)?

Als je al verslaafd bent aan neusspray met xylometazoline, dan zijn er verschillende manieren om af te kicken. Dit kan ‘cold turkey’, waarbij je ineens helemaal stopt en als reactie daarop een periode doormoet met een behoorlijk verstopte neus (dagen tot maximaal enkele weken). Als dit niet lukt, kun je nog besluiten eerst met één neusgat te stoppen. Dan gebruik je de neusspray bijvoorbeeld alleen nog maar links. Als je rechter neusgat na een aantal weken is hersteld, kun je ook stoppen met gebruik bij je linker neusgat. Als dat niet lukt, kun je naar je dokter gaan om ter overbrugging te starten met een corticosteroïd neusspray. Als je deze hebt opgebouwd, kun je de andere neusspray langzaam afbouwen en zo afkicken.

Bron:

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/is-neusspray-echt-zo-verslavend

https://www.thuisarts.nl/hooikoorts/ik-heb-hooikoorts

 

Back To Top