Ga naar hoofdinhoud
ARIA Nederland Doe de test

Met het begin van de lente komt ook het hooikoortsseizoen weer op gang. Voor mensen die last hebben van deze allergie kan dit een vervelende periode zijn, waarin ze veel klachten ervaren zoals niezen, jeukende ogen en een verstopte neus. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze klachten te verminderen. In deze blogpost zetten we een aantal opties op een rij.

Vermijd pollen

Pollen vermijden kan niet altijd,  aangezien pollen overal in de lucht aanwezig zijn. Toch zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om de blootstelling aan pollen te verminderen:

  • Houd ramen en deuren gesloten, vooral tijdens periodes van hoge pollenconcentraties.
  • Droog de was niet buiten, omdat pollen zich aan kleding kunnen hechten.
  • Blijf binnen op dagen met veel pollen in de lucht, vooral op winderige dagen.
  • Vermijd wandelen of fietsen door parken of bossen tijdens het hooikoortsseizoen.

Gebruik medicijnen

Als je toch last hebt van hooikoorts, zijn er verschillende soorten medicijnen die de klachten kunnen verminderen:

Antihistaminica: deze medicijnen blokkeren de werking van histamine, waardoor klachten zoals niezen en jeuk aan de ogen en/of neus verminderen. Antihistaminica zijn verkrijgbaar als tablet, neusspray of oogdruppels/zalf.
Corticosteroïden: deze ontstekingsremmende medicijnen verminderen de gevoeligheid van het neusslijmvlies en zijn vooral effectief bij neusverstopping. Corticosteroïden worden toegediend in de vorm van een neusspray.
Combinatiepreparaat: deze neusspray combineert een bewezen werkzame corticosteroïd-bevattende neusnevel en een antihistaminicum. Het middel is effectiever dan een corticosteroïd alleen en werkt bovendien sneller.

Allergie immunotherapie

Als je hooikoorts hebt en last blijft houden van klachten, ondanks het gebruik van medicijnen, kan allergie immunotherapie een optie zijn. Bij deze behandeling wordt gedurende een lange tijd een allergeen (het stofje waar je allergisch voor bent) toegediend, waardoor het immuunsysteem minder gevoelig wordt voor dit allergeen en hier minder of niet meer op reageert. Allergie immunotherapie kan plaatsvinden in het ziekenhuis of bij de huisarts.

Tot slot

Hooikoorts kan een vervelende allergie zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om de klachten te verminderen. Door het vermijden van pollen, het gebruik van medicijnen en eventueel allergie immunotherapie kun je het hooikoortsseizoen hopelijk goed doorkomen. Heb je last van hooikoorts? Bespreek dan met je huisarts welke opties voor jou het beste kunnen werken.

Back To Top