Ga naar hoofdinhoud
ARIA Nederland Doe de test

Huisstofmijten (of huismijt/stofmijt) zijn heel kleine beestjes die niet met het blote oog te zien zijn, maar toch voor allerlei problemen kunnen zorgen. Naar schatting is vijf tot tien procent van alle Nederlanders er allergisch voor, en zo’n huismijtallergie leidt tot vervelende klachten. In dit artikel lees je alles over huisstofmijtallergie en wat je er tegen kunt doen.

Wat is huisstofmijtallergie?

Bij een huisstofmijtallergie ben je niet allergisch voor deze minuscule beestjes zelf, maar voor hun uitwerpselen. Die zijn zo licht dat ze in de lucht terechtkomen en zo bij het inademen je lichaam binnenkomen. De klachten die dat veroorzaakt komen doordat je immuunsysteem denkt dat het wordt aangevallen, ook al zijn de uitwerpselen op zichzelf niet schadelijk.

Huisstofmijten zitten sowieso in je huis, daar is geen ontkomen aan. Ze houden van donkere en vochtige plekken en voeden zich met de huidschilfers van mensen en dieren. Daarom zitten ze vooral in je bed, omdat je daar ’s nachts veel huidschilfers verliest. Ook zitten ze in gestoffeerde meubels, tapijt en knuffels. Je ziet ze niet, maar er kunnen miljoenen huismijten in je huis leven. Bovendien kunnen ze het hele jaar door voorkomen, al zijn het er wel meer in de herfst- en wintermaanden doordat lucht vochtiger is in die seizoenen. In tegenstelling tot hooikoorts kun je er dus het hele jaar last van hebben. (zie hier)

Klachten bij huisstofmijt

Als je allergisch bent voor huisstofmijt dan kun je daarvan allerlei vervelende klachten krijgen. Bij huismijtallergie horen symptomen als veel moeten niezen, een loopneus of verstopte neus, jeuk in je neus, branderige of tranende ogen, vermoeidheid, hoofdpijn, een koortsig gevoel, spierpijn en benauwdheid. Ook kan het voor slaaptekort zorgen.

Je lichaam denkt namelijk dat de uitwerpselen van de stofmijt een schadelijke stof zijn en maakt antilichamen aan om deze stof te bestrijden. Hierdoor komt er histamine vrij, wat weer voor alle hooikoortsachtige klachten zorgt. Dat herhaalt zich bij iedere allergieaanval.

Behandeling tegen huisstofmijtallergie

Het is belangrijk om huisstofmijtallergie serieus te nemen, want als je er niets aan doet dan nemen de klachten vaak toe in ernst. De overgevoeligheid kan ook tot andere allergieën leiden en zelfs tot astma. (zie hier) Ook kunnen de klachten je belemmeren in je dagelijks leven, bijvoorbeeld vanwege slechte nachtrust of verminderde concentratie overdag.

Het behandelen van huisstofmijtallergie kan op verschillende manieren. Je kunt medicijnen nemen die de symptomen helpen verminderen. Zo heb je antihistaminica die, de naam zegt het al een beetje, het effect van histamine in je lichaam tegengaan. Daardoor krijg je niet zoveel last van de klachten die een allergische reactie normaal zou veroorzaken. Ook zijn er neussprays en oogdruppels die bijvoorbeeld helpen tegen een verstopte neus. Deze medicijnen zijn wel alleen een vorm van symptoombestrijding, ze laten de allergie niet verdwijnen.

Een andere mogelijkheid is immunotherapie. Hierbij krijg je het stofje waarvoor je allergisch bent op een gecontroleerde manier toegediend, om je lichaam eraan te laten wennen. Daardoor moeten de klachten op den duur minder worden of zelfs compleet verdwijnen. Deze behandeling duurt wel meerdere jaren, omdat je over een langere periode steeds opnieuw aan het stofje moet worden blootgesteld.

Wat kun je zelf doen tegen huisstofmijt?

Je kunt nooit helemaal voorkomen dat er stofmijten in je huis zitten. Gelukkig kun je wel een aantal maatregelen nemen om ze zoveel mogelijk te weren. Daarbij is het heel belangrijk om een goede slaaphygiëne te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je je lakens, dekbedovertrek, kussenslopen en kussens regelmatig wast, minimaal op 60 graden. Het matras wassen is lastig, maar dit kun je wel stofzuigen. Laat je dekbed ook open liggen nadat je uit bed gaat, zodat het goed kunt luchten. Zorg ook voor een goede ventilatie van je huis, bijvoorbeeld door de ramen open te zetten.

Je kunt het beste een stofzuiger met een HEPA-filter gebruiken om je vloer en matras stofvrij te houden. Dit filter voorkomt namelijk dat je de uitwerpselen van stofmijten juist weer door het huis blaast zodra je gaat stofzuigen. Als je huisdieren hebt, houd ze dan uit de slaapkamer. Qua meubels is alles met textiel een bron van stofmijten. Verder is een gladde vloer, zoals laminaat, het beste.

Het gaat erom dat je je huis goed schoon houdt en de luchtvochtigheid zo laag mogelijk.

Back To Top