Ga naar hoofdinhoud
ARIA Nederland Doe de test

Wat is astma

Astma is een overgevoeligheid van de longen die wordt veroorzaakt door een ontsteking. Die ontsteking zorgt er voor dat je longen gevoelig zijn voor prikkels. Deze prikkels kunnen bestaan uit allergenen, zoals kattenhaar of pollen, maar het is ook mogelijk dat koude lucht al een prikkel is. Hierdoor ga je hoesten, heb je moeite met ademhalen en voel je benauwdheid.
Astma en hooikoorts hebben veel met elkaar te maken. Dat komt omdat de huid die in de longen zit helemaal doorloopt naar je neus. Het hoort allemaal bij elkaar en is eigenlijk één grote luchtweg. Dit betekent dat ongeveer 80% van de mensen met astma ook last heeft van hooikoorts of allergische rhinitis. Dit is belangrijk om te weten want een goede behandeling van je neus zal dus ook lucht geven in je longen.

Astma met verkoudheid

Een verkoudheid is een infectie, dat is een soort ontsteking. Dit betekent vaak dat je snot verkleurt en er bijvoorbeeld geel of groen uit ziet. Een verkoudheid duurt vaak maar 7 dagen. Het lastige is dat een verkoudheid vaak wordt verward met een allergie. Het belangrijkste verschil is dat de kleur van snot bij een allergie gewoon doorzichtig is en dat een allergie niet na een week over is. Astma patiënten hebben grote kans op het hooikoorts of allergische rhintis. Als iemand met astma dus zegt dat hij of zij vaak lang verkouden is, dan is de kans groot dat er een allergie is die de klachten veroorzaakt. Het is dan verstandig die te behandelen.

Astma en allergenen

Bij patienten met astma en allergische rhinitis is het slijmvlies gevoelig door ontsteking. Het slijmvlies kan dan heftig reageren op allergenen. De huisarts of specialist kan testen voor welke allergenen je gevoelig bent. Als je de gevoeligheid voor allergenen wil verminderen kan je dat op twee manieren doen. Je kunt de ontsteking verminderen door medicatie te gebruiken (zie hier). Je kunt ook de gevoeligheid verminderen met immunotherapie (zie hier). Je systeem wordt hierdoor minder gevoelig voor allergenen en dus heb je minder klachten.

Back To Top