Ga naar hoofdinhoud
ARIA Nederland Doe de test

Vermijden van blootstelling aan datgene waar je allergisch voor bent.
Dit is uiteraard afhankelijk van je allergie.

Bij huisstofmijtallergie is het belangrijk om het huis optimaal ‘stof vrij’ te hebben. We noemen dit ook wel ‘saneren’. Dit houdt in dat er in het huis geen vloerbedekking ligt, er geen gordijnen aanwezig zijn, dat het huis goed wordt geventileerd (het raam op een kier of een ventilatierooster), dat de slaapkamer koel is en het beddengoed regelmatig (minimaal 1x in de 2 weken) wordt gewassen op minimaal 60 graden. Er is geen bewijs dat mijtwerende hoezen succesvol kunnen zijn in het verminderen van allergieklachten.

Bij een allergie voor gras- en/of boompollen kan het lastig zijn om in het pollenseizoen blootstelling te voorkomen maar je kunt uiteraard kijken of je hier rekening mee kunt houden. Er zijn diverse pollenalerts op internet (bijvoorbeeld pollennieuws.nl) of als app op uw telefoon beschikbaar die waarschuwen als er veel pollenallergenen in de lucht zitten. Dit is namelijk afhankelijk van bloeiperioden en weersomstandigheden. Op de piekdagen kun je beter vermijden om naar buiten te gaan. Je kan natuurlijk ook voorkomen dat een boom waar je allergisch voor bent net zijn takken voor je slaapkamerraam heeft groeien of zorgen voor gesloten ramen op momenten dat er veel pollen in de lucht zitten. Van zogenaamde allergeen- of pollenfilters is niet overtuigend bewezen dat ze allergieklachten echt kunnen verminderen.

Heb je een huisdier waar je allergisch bent, kant het soms -hoe vervelend ook- beter zijn om deze weg te doen of in ieder geval te overwegen na overlijden geen nieuw huisdier te nemen. Belangrijk om te weten is dat de huidschilfers van het dier nog wel tot een half jaar na vertrek van het dier in huis aanwezig kunnen blijven, en daarmee ook de allergieklachten. Hoe veelbelovend het ook klinkt, bestaan er helaas geen hypoallergene (allergievrije) huisdieren.

Behandelen van klachten.

Als bovenstaande onvoldoende is om je klachten te verminderen, zijn er daarnaast diverse behandelingen beschikbaar voor het verminderen van jouw allergische klachten (jeuk, niezen, snotteren, oogklachten etc.).
Dit kan bijvoorbeeld een anti-allergietablet of -neusspray zijn (meestal een zogenaamd ‘anti-histaminicum’) of een ontstekingsremmende neusspray (‘corticosteroïden neusspray’).
Een anti-allergietablet of -neusspray is een goede keuze als je klachten erg mild zijn en je maar een korte periode (paar dagen tot weken per jaar) last hebt.
Heb je behoorlijk wat klachten gedurende een langere periode van het jaar en/of heb je vaak last van neusverstopping bij jouw allergie, dan is een ontstekingsremmende neusspray een betere keuze.
Tot slot is ook een combinatie van bovenstaande medicijnen mogelijk. Zoals te verwachten werkt dat vaak nog beter om de klachten onder controle te krijgen.
Jouw huisarts of behandelend arts kan bovengenoemde medicijnen voorschrijven.
Goed om te weten: je kunt een anti-allergietablet (zoals een ‘anti-histaminicum’) ook bij de drogist zonder recept kopen, de dosis hiervan kan lager zijn dan de tabletten die op recept worden voorgeschreven en zoals hierboven vermeld werkt dit type medicijnen vooral goed als je maar milde klachten hebt. Neussprays met de werkzame stof Xylometazoline (ook wel bekend onder de merknaam Otrivin en te koop bij onder andere de drogist) zijn niet te adviseren bij allergieklachten. De reden is dat bij langdurig gebruik deze neusspray juist verkoudheidsklachten kan veroorzaken. Daarnaast zal deze neusspray niet alle allergieklachten behandelen.
Bij oogklachten ondanks bovenstaande behandeling, kan een oogdruppel op recept worden voorgeschreven.
Daarnaast kun je overwegen om voor jouw allergieklachten de neus te spoelen met een zoutwateroplossing met behulp van een neuskan of neusdouche. Hiermee spoel je niet alleen de allergenen zoals stuifmeel of stof uit je neus, maar zorg je er ook voor dat de slijmvliezen van de neus in een betere conditie raken.
Een voorbeeld van een neusdouche is de zogenaamde netipot die er uitziet als een soort theepotje. Hier zijn verschillende varianten (kannetjes maar ook knijpflessen) van op de markt die je kunt kopen bij de drogist of apotheek maar ook online. Je maakt de zoutwateroplossing van kraanwater en keukenzout waarbij de concentratie zout en water van belang is. Wanneer je spoelt met een spoelkannetje of knijpflesje, voeg je een theelepel (2,5 gram) keukenzout (liefst zonder jodium) toe aan het spoelkannetje/knijpflesje. Kraanwater, op kamertemperatuur (lauwwarm) is goed om de zoutwateroplossing mee aan te maken, dit hoeft geen gekookt water of flessenwater te zijn.
Er zijn ook kant-en-klare zakjes spoelzout beschikbaar bij de apotheek. In dat geval doe je de inhoud van het zakje spoelzout inde spoelkan of knijpfles en vult deze vervolgens tot de rand met kraanwater op kamertemperatuur (lauwwarm). Op internet zijn er filmpjes beschikbaar waarbij je kunt zien hoe je de neus spoelt, bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=7HEXYk4oqEM.

Heb je naast je hooikoortsklachten ook astma? Dan is het van belang om te zorgen dat beide goed behandeld worden. Is je astma niet goed behandeld dan zal het ook moeilijk zijn om je hooikoortsklachten onder controle te krijgen, en andersom.

Immunotherapie

Tot slot is er immunotherapie. Bij immunotherapie wordt hetgeen waar je allergisch voor bent (het allergeen), toegediend in de vorm van een smelttablet onder de tong of een prikje net onder de huid. Hierdoor kan jouw lichaam wennen aan het allergeen en kan de allergische reactie verdwijnen of heel veel minder worden. Dit is een beetje vergelijkbaar met een vaccinatie. Immunotherapie duurt zo’n 3-5 jaar.
Als je je afvraagt of je in aanmerking zou kunnen komen voor immunotherapie, is het verstandig om dit eerst met jouw huisarts of behandelend arts te bespreken. Het is een flinke (tijds-)investering en dat moet je er wel voor over hebben.

Hooikoorts betekent dat je lichaam overdreven reageert op onschuldige stoffen in de lucht, namelijk pollen (stuifmeel) van bomen, planten, bloemen of gras. Deze overdreven reactie geeft klachten van snotterigheid, niezen en/of jeuk in de neus of ogen. Officieel slaat de term hooikoorts op allergie voor pollen van bomen of grassen, en is dus een vorm van allergie. Je kan ook allergisch zijn voor stof (huisstofmijt), huidschilvers van dieren (bijvoorbeeld kat of hond), schimmels en nog een hele hoop meer.
Patiënten met hooikoorts hebben vaak ook klachten van astma en eczeem.

In het algemeen kun je zeggen dat het hooikoortsseizoen duurt van februari tot en met september. Het hooikoortsseizoen kan in drie bloeiperioden worden onderverdeeld: het boompollenseizoen, het graspollenseizoen en het kruidenseizoen.
Hoeveel pollen er in de lucht zijn bepaalt hoeveel klachten van hooikoorts je hebt.
Dit is niet alleen afhankelijk van de bloeiperioden maar ook van de weersomstandigheden. Wanneer het zonnig en droog weer is en het waait, betekent dit meestal meer pollen in de lucht en dus meer hooikoortsklachten. Wanneer het regent geeft dit meestal minder hooikoortsklachten. Een warme winter kan ervoor zorgen dat er al eerder bepaalde boomsoorten gaan bloeien wat tot hooikoortsklachten vroeg in het jaar kan leiden.

Het boompollenseizoen loopt grofweg van januari/februari tot en met mei. In Europa zijn de bomen die het vaakst een allergie veroorzaken de els, de hazelaar, de berk, de beuk, de populier, de plataan en de eik. Als je allergisch bent voor één boom, bijvoorbeeld de berk, is de kans erg groot dat diegene ook allergisch is voor de andere bomen. De hazelaar en de els hebben hun bloeiperiode in februari en maart. De berk, de beuk, de populier, de plataan en de eik hebben hun bloeiperiode in april en mei.

Het graspollenseizoen loopt grofweg van mei tot en met juli.

Het kruidenpollenseizoen (met name de Bijvoet en de Ambrosia) loopt grofweg van augustus tot en met oktober.

Hooikoorts kan in sommige gevallen samengaan met een voedselallergie. Dit betekent dat je na het eten van bijvoorbeeld bepaalde fruitsoorten (zoals appel, peer, pruim, perzik, kersen, kiwi) of noten (zoals hazelnoot, amandel, walnoot, paranoot) klachten krijgt van jeuk in de mond en/of zwelling van bijvoorbeeld lippen of tong en eventueel huiduitslag. Als je dit soort klachten hebt is het belangrijk om deze voedingsmiddelen te vermijden en de klachten te bespreken met uw huisarts.

Verder is er geen wetenschappelijk bewijs dat het niet eten van bepaalde voedingsmiddelen (zoals histaminerijk voedsel) de hooikoorts klachten kan verergeren. Noch dat het niet eten van bepaalde voedingsmiddelen de hooikoortsklachten kan verminderen.

Wat het beste helpt voor hooikoorts is afhankelijk van welke klachten je hebt en hoeveel last je daarvan hebt.
Ten eerste kan het verstandig zijn om niet naar buiten te gaan op de dagen dat er veel pollen in de lucht zijn. Er zijn diverse websites en apps op de telefoon beschikbaar die aangeven hoeveel pollen er vandaag in de lucht zijn. Dit is afhankelijk van bloeiperioden van grassen, bommen en planten maar ook van de weersomstandigheden.
Bij hooikoortsklachten kan een anti-allergietablet/-neusspray (meestal een ‘anti-histaminicum’) of een ontstekingsremmende neusspray worden voorgeschreven, of een combinatie hiervan.
Een anti-allergietablet of -neusspray werkt vaak voor jeuk en niezen maar doet niet zoveel op klachten van neusverstopping. In het algemeen geldt dat als je klachten erg mild en/of heel tijdelijk zijn (een paar dagen tot weken per jaar) een anti-allergietablet of -neusspray kan worden overwogen. Een anti-allergietablet kan ook zonder recept bij de drogist worden gekocht. De sterkte van de anti-allergietabletten bij de drogist is vaak lager dan de tabletten die op recept worden voorgeschreven. Een bijwerking van anti-allergietabletten kan slaperigheid zijn. Hoe moderner de anti-allergietablet, hoe minder de slaperigheid.
Als je wat meer last hebt van je allergieklachten, gedurende een langere periode en/of je hebt last van neusverstopping bij je allergieklachten, dan is een ontstekingsremmende neusspray een betere keuze. Deze kan alleen op recept worden voorgeschreven. De opname van ontstekingsremmende neussprays in de bloedbaan is verwaarloosbaar en daarmee ook de kans op ernstige bijwerkingen. Een bijwerking van de ontstekingsremmende neusspray die wel kan optreden zijn bloedneuzen. Dit ontstaat door mechanische irritatie van het spray-pomp-systeem en uitdroging van de neusslijmvliezen. Belangrijk is om de juiste spraytechniek te gebruiken en daarmee te voorkomen dat met de neusspray tegen het kwetsbare neustussenschot wordt gespoten. Dit betekent dat de neusspray het beste kruislings wordt gebruikt: spuit met de rechterhand in het linker neusgat en met de linkerhand in het rechter neusgat, zodat er altijd naar de buitenkant van de neus wordt gericht.
Je kan tevens overwegen om de neus te spoelen met een zoutwateroplossing met behulp van een neuskan of neusdouche. Hiermee spoel je niet alleen de allergenen zoals stuifmeel of stof uit je neus, maar zorg je er ook voor dat de slijmvliezen van de neus in een betere conditie raken. Een voorbeeld van een neusdouche is de zogenaamde netipot die er uitziet als een soort theepotje. Hier zijn verschillende varianten (kannetjes maar ook knijpflessen) van op de markt die je kunt kopen bij de drogist of apotheek maar ook online. Je maakt de zoutwateroplossing van kraanwater en keukenzout waarbij de concentratie zout en water van belang is. Wanneer je spoelt met een spoelkannetje of knijpflesje, voeg je een theelepel (2,5 gram) keukenzout (liefst zonder jodium) toe aan het spoelkannetje/knijpflesje. Kraanwater, op kamertemperatuur (lauwwarm) is goed om de zoutwateroplossing mee aan te maken, dit hoeft geen gekookt water of flessenwater te zijn.
Er zijn ook kant-en-klare zakjes spoelzout beschikbaar bij de apotheek. In dat geval doe je de inhoud van het zakje spoelzout inde spoelkan of knijpfles en vult deze vervolgens tot de rand met kraanwater op kamertemperatuur (lauwwarm). Op internet zijn er filmpjes beschikbaar waarbij je kunt zien hoe je de neus spoelt, bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=7HEXYk4oqEM
Tot slot is er immunotherapie. Bij immunotherapie wordt hetgeen waar je allergisch voor bent (het allergeen), toegediend in de vorm van een smelttablet onder de tong of een prikje net onder de huid. Hierdoor kan jouw lichaam wennen aan het allergeen en kan de allergische reactie verdwijnen of heel minder worden. Dit is een beetje vergelijkbaar met een vaccinatie. Immunotherapie duurt zo’n 3-5 jaar.
Als je je zich afvraagt of je in aanmerking zou kunnen komen voor immunotherapie (het is een behoorlijke (tijds-)investering) is het verstandig om dit eerst met jouw huisarts of behandelend arts te bespreken.

Als je wilt weten waar je allergisch voor bent, dan kan dat worden onderzocht door een bloedonderzoek of een zogenaamde huidpriktest. Dit onderzoek kan bij de huisarts worden gedaan of -in geval van een doorverwijzing- bij de allergoloog, KNO-arts, longarts, kinderarts of dermatoloog.
Bij een huidpriktest worden druppeltjes van testvloeistoffen aangebracht op de onderarm. In deze vloeistoffen zitten verschillende allergenen. Dit zijn stoffen die een allergische reactie kunnen opwekken. Door iedere druppel wordt met een klein naaldje een oppervlakkig prikje in de huid gegeven. Als er een bultje ontstaat, kan het zijn dat je voor het betreffende allergeen allergisch bent.
Een positieve uitslag van een bloedonderzoek of huidpriktest is echter niet voldoende om te kunnen zeggen dat je ook echt allergisch bent. Daarvoor is namelijk ook belangrijk dat je klachten krijgt bij blootstelling aan het allergeen, bijvoorbeeld jeuk en snotteren in het pollenseizoen bij hooikoorts of in een stoffige omgeving bij huisstofmijtallergie.

Bij hooikoorts is er sprake van een genetische aanleg, wat betekent dat de gevoeligheid om hooikoorts later in je leven te ontwikkelen, al bij de geboorte in jouw DNA aanwezig was. De kans dat je hooikoorts krijgt is groter als in jouw familie ook hooikoorts, astma of eczeem voorkomt.
Hooikoortsklachten ontwikkelen zich daarnaast bij (herhaalde) blootstelling aan het betreffende allergeen, zoals graspollen of boompollen.

Hooikoorts komt overal voor en is afhankelijk van de begroeiing (grassen, bomen, planten, kruiden) en in mindere mate van de weersomstandigheden.
Klachten van hooikoorts zijn niet afhankelijk van een geografische plek in de wereld maar wel van de begroeiing, het pollenseizoen en de weersomstandigheden. Voor een patiënt met hooikoorts met een allergie voor graspollen is een weiland op een droge zonnige dag in juli, niet een goede plek om te zijn.
Helaas is er vrijwel overal op de wereld begroeiing aanwezig en is het daarmee vrijwel overal mogelijk om allergische klachten te hebben. Op de Polen is er in het algemeen minder begroeiing en zijn er dus minder pollen in de lucht maar zelfs daar kunnen kleine hoeveelheden van pollen aanwezig zijn.

Of je hooikoorts krijgt is het gevolg van een combinatie van factoren. Op de eerste plaats is er sprake van een genetische aanleg. Dit betekent dat de gevoeligheid om hooikoorts later in je leven te ontwikkelen, al bij de geboorte in jouw DNA aanwezig was. De kans dat je hooikoorts krijgt is groter als in uw familie ook hooikoorts, astma of eczeem voorkomt.
Daarnaast ontwikkelen hooikoortsklachten zich bij herhaalde blootstelling aan het betreffende allergeen, zoals graspollen of boompollen.

Als je je afvraagt of je in aanmerking kan komen voor immunotherapie, is het op de eerste plaats belangrijk om dit met de huisarts of jouw behandelend arts te bespreken. Artsen die immunotherapie kunnen geven zijn huisartsen (echter niet alle huisartsen), allergologen, longartsen, KNO-artsen, kinderartsen en dermatologen.
Immunotherapie kan plaatsvinden door een oppervlakkig prikje onder de huid te geven of een smelttablet onder de tong.
In het geval er gekozen wordt voor immunotherapie met een oppervlakkig prikje onder de huid, bestaat de behandeling uit een instelfase en een onderhoudsfase wat totaal zo’n 3-5 jaar in beslag neemt. In het algemeen vindt de instelfase in het ziekenhuis plaats; ofwel bij een allergoloog, een longarts, een KNO-arts, kinderarts of dermatoloog. De onderhoudsfase vindt in het algemeen bij de huisarts plaats. Er zijn ook huisartspraktijken die zowel de instelfase als de onderhoudsfase van de immunotherapie aanbieden of huisartspraktijken waarbij immunotherapie juist helemaal niet mogelijk is.
In het geval er gekozen wordt voor immunotherapie in de vorm van een smelttablet onder de tong, wordt de eerste tablet onder toezicht in het ziekenhuis (of bij de huisarts) ingenomen. Daarna volgt een periode van 3-5 jaar waarin u zelf, thuis, iedere dag een smelttablet inneemt. Bij de meeste vormen van immunotherapie wordt na 1 of 2 jaar besloten of de immunotherapie al voldoende verbetering van de klachten heeft gegeven, om hier mee door te gaan.

Anti-allergietabletten remmen stofjes die vrijkomen bij een allergische reactie, zoals histamine. Anti-allergietabletten zijn een goede keuze bij milde klachten van jeuk en niezen of als aanvulling bij een ontstekingsremmende neusspray.
De verschillen tussen anti-allergietabletten zijn gelegen in welk stofje geremd wordt, de sterkte (concentratie) van het medicijn en hoe lang het medicijn in het bloed blijft. Het laatste bepaalt onder andere de hoeveelheid bijwerkingen van het medicijn. De bekendste bijwerking van een anti-allergietablet is slaperigheid.
De modernere anti-allergietabletten remmen vaak goed de stofjes die vrijkomen bij een allergische reactie maar hebben maar weinig bijwerkingen zoals slaperigheid. Enkele voorbeelden hiervan zijn desloratidine (Aerius) en levocetirizine (Xyzal). Een anti-allergietablet kan ook zonder recept bij de drogist worden gekocht. De sterkte van de anti-allergietabletten bij de drogist is vaak lager dan de tabletten die op recept worden voorgeschreven.

Hooikoorts kan bestaan uit een allergie voor boompollen, graspollen, kruidenpollen en pollen van bloemen of planten.
Als je wilt weten waar je allergisch voor bent, dan kan dat worden onderzocht door een bloedonderzoek of een zogenaamde huidpriktest. Dit onderzoek kan bij de huisarts worden gedaan of -in geval van een doorverwijzing- bij de allergoloog, KNO-arts, longarts, kinderarts of dermatoloog.
Bij een huidpriktest worden druppeltjes van testvloeistoffen aangebracht op de onderarm. In deze vloeistoffen zitten verschillende allergenen. Dit zijn stoffen die een allergische reactie kunnen opwekken. Door iedere druppel wordt met een klein naaldje een oppervlakkig prikje in de huid gegeven. Als er een bultje ontstaat, kan het zijn dat je voor het betreffende allergeen allergisch bent.
Welke hooikoorts je hebt wordt bepaald door de uitslag van de allergietest (bloedtest en/of huidpriktest) en wanneer en welke klachten je hebt.
Als je bijvoorbeeld een positieve allergietestuitslag hebt voor graspollen en je hebt klachten van de neus en/of ogen bij een wandeling door een weiland op een droge zonnige dag in juli, is de kans aannemelijk dat je hooikoorts hebt voor graspollen. Alleen een positieve uitslag van een bloedonderzoek of huidpriktest daarentegen is onvoldoende om vast te stellen dat je hooikoorts hebt.

In het algemeen kun je zeggen dat het hooikoortsseizoen duurt van februari tot en met september/oktober. Het hooikoortsseizoen kan in drie bloeiperioden worden onderverdeeld: het boompollenseizoen, het graspollenseizoen en het kruidenseizoen.

Het boompollenseizoen loopt grofweg van februari tot en met mei. In Europa zijn de bomen die het vaakst een allergie veroorzaken de els, de hazelaar, de berk, de beuk, de populier, de plataan en de eik. Als iemand allergisch is voor één boom, bijvoorbeeld de berk, is de kans erg groot dat diegene ook allergisch is voor de andere bomen.
Het boompollenseizoen duurt van grofweg van januari tot en met mei.
De hazelaar en de els hebben hun bloeiperiode in februari en maart.
De berk, de beuk, de populier, de plataan en de eik hebben hun bloeiperiode in april en mei.

Het graspollenseizoen loopt grofweg van mei tot en met juli.

Het kruidenpollenseizoen (met name de Bijvoet en de Ambrosia) loopt grofweg van augustus tot en met september/oktober.

Er zijn diverse pollenalerts op internet (bijvoorbeeld pollennieuws.nl) of als app op de telefoon beschikbaar die je waarschuwen als er veel pollenallergenen in de lucht zitten. Dit is namelijk afhankelijk van de bloeiperioden van bomen, grassen en kruiden maar ook van de weersomstandigheden.

Een ontstekingsremmende neusspray waarvan in onderzoek is aangetoond dat deze veilig kan worden gebruikt tijdens de zwangerschap is Beclometason of Budesonide neusspray. Van de andere ontstekingsremmende neussprays is het uitermate aannemelijk dat ook deze veilig kunnen worden gebruikt tijdens de zwangerschap omdat ze op dezelfde manier werken als de bovenstaande neusspray en de werkzame stof nagenoeg niet in de bloedbaan komt. Een behandeling met een ontstekingsremmende neusspray heeft dan ook de voorkeur in het geval van allergieklachten tijdens de zwangerschap.
Daarnaast kun je voor de hooikoortsklachten tijdens de zwangerschap de neus spoelen met een zoutwateroplossing met behulp van een neuskan of neusdouche. Hiermee spoel je niet alleen de allergenen zoals stuifmeel of stof uit je neus, maar zorg je er ook voor dat de slijmvliezen van de neus in een betere conditie raken. Een voorbeeld van een neusdouche is de zogenaamde netipot die er uitziet als een soort theepotje. Hier zijn verschillende varianten (kannetjes maar ook knijpflessen) van op de markt die je kunt kopen bij uw drogist of apotheek maar ook online. Je maakt de zoutwateroplossing van kraanwater en keukenzout waarbij de concentratie zout van belang is. Wanneer je spoelt met een spoelkannetje of knijpflesje, voeg je een theelepel (2,5 gram) keukenzout (liefst zonder jodium) toe aan het spoelkannetje/knijpflesje. Kraanwater, op kamertemperatuur (lauwwarm) is goed om de zoutwateroplossing mee aan te maken, dit hoeft geen gekookt water of flessenwater te zijn.
Er zijn ook kant-en-klare zakjes spoelzout beschikbaar bij uw apotheek. In dat geval doe je de inhoud van het zakje spoelzout in de spoelkan of knijpfles en vult deze vervolgens tot de rand met kraanwater op kamertemperatuur (lauwwarm). Op internet zijn er filmpjes beschikbaar waarbij je kunt zien hoe je de neus spoelt, bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=7HEXYk4oqEM
Wanneer je klachten hebt van de ogen kunnen oogdruppels die cromoglicinezuur bevatten veilig worden gebruikt.
Tot slot kan als aanvulling bij een ontstekingsremmende neusspray een anti-allergietablet worden overwogen in de zwangerschap. Hierbij gaat de voorkeur uit naar de ‘modernere’ anti-allergietabletten en liefst pas in het tweede trimester van de zwangerschap.

Bij hooikoortsklachten kan een anti-allergietablet of -neusspray (meestal een ‘anti-histaminicum) of een ontstekingsremmende neusspray/-druppel (of een combinatie hiervan) worden voorgeschreven.

Een anti-allergietablet of -neusspray werkt vaak voor jeuken en niezen maar doet meestal niet zoveel op klachten van neusverstopping. In het algemeen geldt dat als je klachten erg mild en/of heel tijdelijk zijn (een paar dagen tot weken per jaar) een anti-allergietablet of -neusspray kan worden overwogen. Een anti-allergietablet kan ook zonder recept bij de drogist worden gekocht. De sterkte van de anti-allergietabletten bij de drogist is vaak lager dan de tabletten die op recept worden voorgeschreven. Een bijwerking van anti-allergietabletten kan slaperigheid zijn. Hoe moderner de anti-allergietablet, hoe minder het risico op slaperigheid.

Als je wat meer last hebt van je allergieklachten, gedurende een langere periode en/of je hebt last van neusverstopping bij je allergieklachten, dan is een ontstekingsremmende neusspray een betere keuze. Deze kan alleen op recept worden voorgeschreven. De opname van de werkzame stof in de bloedbaan is verwaarloosbaar en daarmee ook de kans op ernstige bijwerkingen. Een bijwerking van ontstekingsremmende neussprays die wel kan optreden zijn bloedneuzen. Dit ontstaat door mechanische irritatie van het spray-pomp-systeem en uitdroging van de neusslijmvliezen. Belangrijk is om de juiste spraytechniek te gebruiken en daarmee te voorkomen dat met de neusspray tegen het kwetsbare neustussenschot wordt gespoten. Dit betekent dat de neusspray het beste kruislings wordt gebruikt: spuit met de rechterhand in het linker neusgat en met de linkerhand in het rechter neusgat, zodat er altijd naar de buitenkant van de neus wordt gericht.

Bij klachten die met bovenstaande onvoldoende verbeteren, kan een combinatie van beide worden overwogen. Er zijn zogenaamde combinatieneussprays op de markt die de anti-allergieneusspray combineren met een ontstekingsremmende neusspray. Deze combinatieneusspray is wel wat duurder dan de sprays met slechts één werkzame stof en kan een wat vieze smaak hebben.

Bij oogklachten ondanks bovenstaande behandeling, kan er een oogdruppel op recept worden voorgeschreven.

Daarnaast kun je overwegen om je neus te spoelen met een zoutwateroplossing met behulp van een neuskan of neusdouche. Hiermee spoel je niet alleen de allergenen zoals stuifmeel of stof uit je neus, maar zorg je er ook voor dat de slijmvliezen van de neus in een betere conditie raken. Een voorbeeld van een neusdouche is de zogenaamde netipot die er uitziet als een soort theepotje. Hier zijn verschillende varianten (kannetjes maar ook knijpflessen) van op de markt die je kunt kopen bij jouw drogist of apotheek maar ook online. Je maakt de zoutwateroplossing van kraanwater en keukenzout waarbij de concentratie zout van belang is. Wanneer je spoelt met een spoelkannetje of knijpflesje, voeg je een theelepel (2,5 gram) keukenzout (liefst zonder jodium) toe aan het spoelkannetje/knijpflesje. Kraanwater, op kamertemperatuur (lauwwarm) is goed om de zoutwateroplossing mee aan te maken, dit hoeft geen gekookt water of flessenwater te zijn.
Er zijn ook kant-en-klare zakjes spoelzout beschikbaar bij de apotheek. In dat geval doe je de inhoud van het zakje spoelzout in de spoelkan of knijpfles en vult deze vervolgens tot de rand met kraanwater op kamertemperatuur (lauwwarm), Op internet zijn er filmpjes beschikbaar waarbij je kunt zien hoe je de neus spoelt, bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=7HEXYk4oqEM

Heb je ieder jaar veel last van jouw hooikoortsklachten, dan is immunotherapie wellicht iets wat je kunt overwegen. Bij immunotherapie dienen we dat waar je allergisch voor bent (het allergeen) toe in de vorm van een oppervlakkig prikje onder de huid of een smelttablet onder de tong. Dit is een langdurige therapie die zo’n 3-5 jaar duurt. Met immunotherapie kan je lichaam ‘wennen’ aan het allergeen en kan na een aantal jaren van behandeling jouw allergie verdwijnen of een heel stuk minder worden. Als je wilt weten of je voor immunotherapie in aanmerking komt, kun je dit het best met jouw huisarts of behandelend arts bespreken.

Zie ook Hooikoorts wat helpt het beste

In Europa zijn de bomen die het vaakst een allergie veroorzaken de els, de hazelaar, de berk, de beuk, de populier, de plataan en de eik. Als iemand allergisch is voor boom bijvoorbeeld de berk, is de kans erg groot dat diegene ook allergisch is voor de andere bomen.
Het boompollenseizoen duurt van grofweg van januari tot en met mei.
De hazelaar en de els hebben hun bloeiperiode in februari en maart.
De berk, de beuk, de populier, de plataan en de eik hebben hun bloeiperiode in april en mei.

In het algemeen gaat het om windbestoven planten en bloemen, dit zijn bloemen die weinig kleur hebben, ofwel grijs en groen van kleur zijn.

De Ambrosia bloeit van september tot en met oktober. Deze plant is oorspronkelijk afkomstig uit de VS maar bloeit nu ook steeds vaker in Noord Europa.
Daarnaast zijn er nog andere planten die hooikoorts kunnen veroorzaken zoals paardenbloem, madelief, weegbree, zuring. In het algemeen geldt hoe kleurrijker de plant, hoe kleiner de kans dat deze hooikoorts veroorzaakt en vice versa. De windbestoven planten, die meestal grijs en groen van kleur zijn, hebben een grotere kans om hooikoorts te veroorzaken.

Hooikoorts begint meestal rond de pubertijd, er is een piek rond het 20e levensjaar, ofwel de meeste hooikoorts ontstaat tussen het 15e en 25e levensjaar. Soms ontstaat het ook al op jongere leeftijd. Naarmate we ouder worden kan het zijn dat de klachten vanzelf minder worden maar ook het omgekeerde is mogelijk. Er is een genetische aanleg om hooikoorts te krijgen, dat betekent dat de gevoeligheid om hooikoorts later in je leven te ontwikkelen, al bij de geboorte in jouw DNA aanwezig was. Wanneer en of je hooikoorts krijgt heeft vervolgens ook te maken met de mate van blootstelling aan het betreffende allergeen.
De kans dat je hooikoorts krijgt is groter als in jouw familie ook hooikoorts, astma of eczeem voorkomt.

Er kan voor hooikoorts een ontstekingsremmende neusspray of een anti-allergie neusspray worden voorgeschreven. Er bestaan ook zogenaamde combinatieneussprays.

Als je wat meer last hebt van je allergieklachten, gedurende een langere periode klachten hebt en/of je hebt last van neusverstopping bij je allergieklachten, dan is een ontstekingsremmende neusspray een betere keuze dan een anti-allergie neusspray.
De werkzame stof van de verschillende ontstekingsremmende neussprays is in principe gelijk en daarmee zijn de verschillen tussen deze neussprays niet heel groot. De opname in de bloedbaan van al deze neussprays is verwaarloosbaar en daarmee ook de kans op ernstige bijwerkingen.
Een bijwerking van de ontstekingsremmende neusspray die wel kan optreden zijn bloedneuzen. Dit ontstaat door mechanische irritatie van het spray-pomp-systeem en uitdroging van de neusslijmvliezen. Belangrijk is om de juiste spraytechniek te gebruiken en daarmee te voorkomen dat met de neusspray tegen het kwetsbare neustussenschot wordt gespoten. Dit betekent dat de neusspray het beste kruislings wordt gebruikt: spuit met de rechterhand in het linker neusgat en met de linkerhand in het rechter neusgat, zodat er altijd naar de buitenkant van de neus wordt gericht.

Er is ook een neusspray die de ontstekingsremmende neusspray combineert met een anti-allergie neusspray en deze neusspray heeft daarmee een extra sterke werking. Deze combinatieneusspray is wel wat duurder dan de sprays met slechts één werkzame stof en kan een wat vieze smaak hebben.

Over de afgelopen jaren neemt het aantal mensen met hooikoorts steeds verder toe. Ook al zijn er verschillende theorieën over het ontstaan van hooikoorts, het is vaak niet duidelijk waarom de een het wel krijgt en de ander niet. Er spelen waarschijnlijk veel invloeden mee. Een duidelijke invloed is de aanleg die je van je ouders meekrijgt: als één van je ouders hooikoorts heeft, heb je zelf een aanzienlijke kans om het ook te ontwikkelen.

Bij mensen met hooikoorts reageert het afweersysteem overmatig op onschuldige stofjes. Vaak zijn dit pollen van bomen, grassen of planten. Bij het inademen komen ze op het neusslijmvlies terecht en worden daar behandeld alsof het schadelijke stoffen zouden zijn. Speciale cellen van je afweersysteem beginnen als het ware alarm te slaan. Ze gebruiken daarvoor verschillende signaalstofjes. Deze signalen zetten andere cellen weer aan het werk. Zo ontstaat een hele reactie op het opvangen van een onschuldig stofje. Een belangrijke stof die in deze reactie wordt aangemaakt is histamine. Dit zorgt voor de klachten die bij hooikoorts passen, zoals jeuk, kriebel, snotvorming, traanvorming en niezen.

De Britse arts John Bostock was in 1819 de eerste die de klachten beschreef die bij hooikoorts passen: aanvallen van rode, tranende ogen, jeuk, niezen en kortademigheid. Ook gaf hij de periode van het jaar aan waarin dit speelde: de zomer. Op dat moment kon hij niet vermoeden dat het bepaalde pollen waren die de reactie uitlokten. Hij dacht zelf dat het aan het warme weer zou liggen. Pas later, in 1859, werd door Charles Blackley de link gelegd tussen de klachten en pollen. In de tussentijd was de algemene overtuiging ontstaan dat de klachten door hooi zouden worden veroorzaakt; hierdoor komt het dat deze ziekte hooikoorts (hay fever) wordt genoemd. Een betere term is allergische rhinitis, pollenallergie of pollinosis.

Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem op bepaalde prikkels. Veel mensen hebben een allergie tegen pollen (dat is de ‘klassieke hooikoorts’), maar weer anderen reageren op huisstofmijt. De periode van klachten hangt dus af van waar je precies allergisch voor bent. Als je niet in aanraking komt met die stoffen, krijg je ook geen klachten. Grofweg heb je vooral in het voorjaar en de zomer last van gras- en boompollenallergie. Mensen met een huisstofmijtallergie kunnen het hele jaar door last hebben, maar vaak speelt dat meer op in het najaar of de winter. Mensen die allergisch zijn voor huidschilfers van bepaalde dieren (honden, katten) hebben alleen last als ze eraan worden blootgesteld.

Tegenwoordig zien we – waarschijnlijk door het mildere weer – dat bepaalde pollen veel eerder of langer aanwezig zijn, waardoor de hooikoortsklachten dus eerder en langer aanwezig zullen zijn. Maar ook tijdens het voorjaar of in de zomer is het weer van grote invloed; als het veel regent bijvoorbeeld, zijn er minder pollen in de lucht. Als je hooikoorts hebt, is het daarom handig om te weten hoeveel pollen er aanwezig zijn in de lucht, zodat je gepaste maatregelen kunt treffen. Gebruik hiervoor een app of de pollenradar op internet.

Voor hooikoorts geldt over het algemeen: als je niet in aanraking komt met waar je allergisch voor bent, dan heb je ook geen klachten. De beste behandeling is dan dus ook: vermijden. Maar als je last hebt van een pollenallergie, is dat zo makkelijk nog niet! Op dagen dat er veel pollen in de lucht zijn, is het verstandig om zo veel mogelijk binnen te blijven en om de ramen zo veel mogelijk dicht te houden. Toch werkt dat vaak maar beperkt. Bovendien, als het mooi weer is, wil je daar graag van genieten, toch? Dan kun je nog een grote zonnebril opzetten buiten, maar ook dat is meestal niet genoeg. Daarom is het vaak nodig om in het pollenseizoen medicatie te gebruiken om je hooikoorts onder controle te krijgen.

Als je medicijnen voor je hooikoorts gaat gebruiken, raden we aan om vooral een speciale neusspray te gebruiken (corticosteroïd-neusspray) omdat deze ontwikkeld is om voor langere tijd te gebruiken. In Nederland heb je een recept nodig van een (huis)arts om aan zo’n spray te komen. Daarnaast kan het gebruik van een “hooikoorts pil” (een antihistaminicum) soms nodig zijn om de klachten de baas te blijven. Sommige van deze tabletten zijn te koop bij de drogist. Gebruik in ieder geval geen neusspray van de drogist want dat bevat vaak het medicijn xylometazoline. Dat helpt acuut om meer lucht te krijgen door je neus, maar zal averechts gaan werken als je het langer dan een week gebruikt; je neusslijmvlies raakt eraan gewend, of eigenlijk raakt het eraan verslaafd. De neussprays die de huisarts voorschrijft, hebben dit effect gelukkig niet.

Al met al is het advies dus: ga naar de huisarts als je klachten hebt! Dit hoeven niet alleen neus- of oogklachten te zijn, maar denk ook aan zaken als: vermoeidheid, last met concentreren, slechter slapen etc.

De meeste mensen met hooikoorts zijn ontzettend gebaat bij een neusspray via de huisarts al of niet in combinatie met een tabletje tegen de hooikoorts. Soms is dat alleen niet genoeg en blijven er klachten spelen, ook bij goed gebruik van de medicijnen. In zo’n geval kan je nog overwegen om immunotherapie in te zetten. Dit is een langdurige behandeling waarbij telkens hele kleine beetjes worden toegediend van het stofje waar je allergisch voor bent. Op deze manier wordt je afweersysteem opnieuw ingesteld en kun je van je allergie afkomen. Dit duurt meestal wel 3 tot 5 jaar. Er zijn verschillende soorten immunotherapie; sommige werken met prikjes, andere met druppels of tabletjes. Overleg met je huisarts als je denkt dat je hiervoor in aanmerking komt.

Hooikoorts is een vorm van een allergische reactie van je neusslijmvlies (allergische rhinitis). Het slijmvlies reageert op stofjes die je inademt, daarom heet het ook wel een inhalatie-allergie. Naast neusklachten (zoals loopneus, verstopte neus, kriebel of jeuk in je neus, niezen) spelen er ook vaak oogklachten (zoals rode, branderige, jeukende of tranende ogen). Je kunt aan hooikoorts denken als je deze klachten vooral in het voorjaar of de zomer krijgt. Ook kan het zijn dat je allergisch bent voor bepaalde dieren, zoals honden of katten. Dat merk je omdat je dan deze klachten krijgt tijdens of na het contact met deze dieren. Verder hebben veel mensen een allergie voor huisstofmijt. Dan spelen de klachten het hele jaar door, maar vaak meer in het najaar of in de winter.

Als je denkt dat je allergische rhinitis hebt, kun je het beste via de huisarts een test laten doen. Dit kan bekeken worden in het bloed, of door prikjes in de huid. Door zo’n test weet je waar je wel en niet allergisch voor bent en dan kun je daar ook maatregelen voor treffen.

De laatste jaren wordt er veel reclame gemaakt voor het gebruik van tape van verschillende kleuren en samenstellingen. Ook voor hooikoorts wordt het gebruik van tapes aangeprezen. Er is echter geen enkele aanwijzing dat dit zou helpen. Ook zou dat niet te verklaren zijn vanuit hoe hooikoorts werkt. Het is veel verstandiger om medicijnen te gebruiken waarvan het effect wel vaststaat, zoals een neusspray die je via de huisarts kunt krijgen. Aan de andere kant zal het gebruik van tape ook geen nadelige effecten hebben. Behalve dan, dat je mogelijk jezelf een bewezen goede behandeling ontzegt.

Het wisselt erg van persoon tot persoon wanneer de hooikoorts begint en ook hoe de klachten zich ontwikkelen gedurende het leven. Sommige mensen hebben de ervaring dat ze ‘er overheen groeien’ maar vaak zie je later toch dat de klachten na jaren weer meer opspelen. Ook wisselt de hevigheid van de klachten van jaar tot jaar omdat de hoeveelheid pollen en het weer niet altijd hetzelfde is. Meestal is het afdoende om met een goede neusspray via de huisarts de klachten onder controle te houden. Soms is een uitgebreidere behandeling nodig (immunotherapie). Daarmee kun je de hooikoorts echt genezen, maar dit duurt vaak wel 3 tot 5 jaar.

Hooikoorts is een afwijkende reactie van ons immuunsysteem op een allergeen (stof wart je allergisch voor kan zijn) zoals graspollen of huisstofmijt. Het lichaam denkt dat het allergeen een gevaarlijke stof is en probeert de stof letterlijk uit het lichaam te verwijderen. Voor hooikoort betekent dit tranende, jeukende ogen en een loopneus (het loopt eruit), verstopte neus (voorkomen dat er iets binnenkomt), niezen (we blazen het weer naar buiten).
Waarom het immuunsysteem zo reageert is niet precies bekent. Wel weten we dat er enerzijds een aangeboren component is (vaak zijn meerdere mensen in een familie allergisch) maar daarnaast speelt ook de omgeving een rol. Daarbij wordt gedacht dat we allergisch worden omdat we te schoon leven, en te veel antibiotica gebruiken waardoor we onvoldoende infecties krijgen, maar ook andere zaken in het milieu zoals te weinig contact met dieren en luchtvervuiling spelen waarschijnlijk een rol.

Jaren heb je nergens last van en dan opeens bijv op je 25ste: hooikoorts.
Dat lijkt raar voor een ziekte die op zijn minst gedeeltelijk aangeboren is. Soms kan het komen omdat je in aanraking komt met een allergeen dat je eerder nog niet vaak bent tegengekomen (bijv na een verhuizing). Maar een allergie voor gras bij iemand die altijd in Nederland heeft gewoond kan zo niet worden verklaard. Sommigen hebben als kind ook al allergische klachten gehad (die dan vaak niet worden herkend), vaak wordt het dan een aantal jaren veel minder en steekt het na de puberteit weer de kop op. De reden van deze veranderingen zijn niet bekend. Wel weten we dat vaak hooikoorts in de loop van het leven ook weer minder wordt. Maar helaas geldt dat niet voor iedereen.

Hooikoorts is een afwijkende reactie van ons immuunsysteem op een allergeen (stof wart je allergisch voor kan zijn) zoals graspollen of huisstofmijt. Het lichaam denkt dat het allergeen een gevaarlijke stof is en probeert de stof letterlijk uit het lichaam te verwijderen. Voor hooikoort betekent dit tranende, jeukende ogen en een loopneus (het loopt eruit), verstopte neus (voorkomen dat er iets binnenkomt), niezen (we blazen het weer naar buiten).
Jaren heb je nergens last van en dan opeens bijv op je 25ste :hooikoorts.
Dat lijkt raar voor een ziekte die op zijn minst gedeeltelijk aangeboren is. Soms kan het komen omdat je in aanraking komt met een allergeen dat je eerder nog niet vaak bent tegengekomen (bijv na een verhuizing). Maar een allergie voor gras bij iemand die altijd in Nederland heeft gewoond kan zo niet worden verklaard. Sommigen hebben als kind ook al allergische klachten gehad (die dan vaak niet worden herkend), vaak wordt het dan een aantal jaren veel minder en steekt het na de puberteit weer de kop op. De reden van deze veranderingen zijn niet bekend. Wel weten we dat vaak hooikoorts in de loop van het leven ook weer minder wordt. Maar helaas geldt dat niet voor iedereen.

Als het gras bloeit is het klaar om geoogst te worden (hooien, het gras maaien, laten drogen en opslaan). Als het gras bloeit komen ook de pollen vrij waar mensen allergisch op kunnen reageren. Hooikoorts lijkt op een heftige verkoudheid en sommige mensen zijn er echt ziek van. Kortom een ziekte (koorts) als er gehooid wordt: hooi-koorts.

Moe kan veel dingen betekenen van futloos zijn, naar slecht slapen en overdag slaperig zijn, tot je benauwd voelen of vermoeide ogen hebben. Veel mensen die hooikoorts hebben voelen zich moe.
Dit kan een aantal redenen hebben.
Veel mensen slapen slecht door de hooikoorts, je neus zit dicht en je snottert , je neus doet pijn van het snuiten en dat kan je wakker houden. Sommige mensen zijn ook echt benauwd: krijgen niet genoeg lucht en dat maakt moe (je niet kunnen inspannen). Ook als je branderige tranende ogen hebt voel je je moe.
Daarnaast gebruiken veel mensen antihistaminica tabletten tegen hun allergische klachten. Veel van deze antihistaminica hebben sufheid als bijwerking.
En last but not least: je immuunsysteem is een gevecht aan het leveren met de pollen: ook dat kan het lichaam op diverse manieren energie kosten.

Sinds enkele jaren is er een nieuwe rage: het plakken van stroken tape tegen hooikoorts.
Het zou allerlei positieve effecten hebben op het lichaam, waardoor de klachten die komen kijken bij een pollenallergie, zoals een loopneus, veel niezen of branderige ogen, al snel minder erg worden of zelfs helemaal verdwijnen. Zo zou de tape de bloedsomloop stimuleren, de luchtwegen vrijer kunnen maken en zelfs het immuunsysteem tot rust kunnen brengen, waardoor er minder allergische reacties optreden. En dat allemaal door op specifieke plekken op de rug (en soms ook op de borst) een aantal stukken tape te plakken.
Hoewel verschillende fysiotherapiepraktijken op hun site vermelden dat een tapebehandeling erg goed kan werken tegen hooikoorts, is er geen wetenschappelijk bewijs. Tapen tegen hooikoorts werkt niet beter dan pissenbedden eten of iedere dag een gin-tonic drinken. Al deze onbewezen behandelingen lijken te werken omdat mensen meestal met zo’n behandeling beginnen als hun klachten heel erg zijn (en vanzelf minder worden) of omdat ze hopen dat het helpt (placebo effect).
Tot dusver is er nog geen onderzoek gedaan waaruit blijkt of tapen ook echt effect heeft op het verminderen van hooikoortsklachten. Maar als je denkt dat iets werkt (een placebo-effect) kan dat op zich fijn zijn. Als je echt vermindering van je hooikoortsklachten wil ga dan naar je huisarts die je een veilige (corticosteroid) neusspray kan voorschrijven.

Hooikoorts is geen aanstellerij. In tegendeel het is een ziekte die heel ernstig kan zijn en net zo veel of zelfs meer impact kan hebben dan asthma.
De invloed op de kwaliteit van leven van patienten die allergische rhinitis (hooikoorts) hebben wordt vaak heel erg onderschat. Het goede nieuws is dat allergische rhinitis goed te behandelen is. Als je klachten niet onder controle zijn is gewoon meer medicatie en eventueel immunotherapie nodig. Ga naar je huisarts en als dat onvoldoende helpt, vraag dan verwijzing naar een KNO-arts, kinderarts (als je onder de 16 bent) of allergoloog. Zij kunnen je helpen je hooikoortsklachten onder controle te krijgen. Je hoeft niet ziek te zijn van hooikoorts.

Hooikoorts is een afwijkende reactie van ons immuunsysteem op een allergeen (stof wart je allergisch voor kan zijn) zoals graspollen of huisstofmijt. Het lichaam denkt dat het allergeen een gevaarlijke stof is en probeert de stof letterlijk uit het lichaam te verwijderen. Voor hooikoort betekent dit tranende, jeukende ogen en een loopneus (het loopt eruit), verstopte neus (voorkomen dat er iets binnenkomt), niezen (we blazen het weer naar buiten).
Waarom het immuunsysteem zo reageert is niet precies bekent. Wel weten we dat er enerzijds een aangeboren component is (vaak zijn meerdere mensen in een familie allergisch) maar daarnaast speelt ook de omgeving een rol. Daarbij wordt gedacht dat we allergisch worden omdat we te schoon leven, en te veel antibiotica gebruiken waardoor we onvoldoende infecties krijgen, maar ook andere zaken in het milieu zoals te weinig contact met dieren en luchtvervuiling spelen waarschijnlijk een rol.
Hooikoorts heeft niks te maken met virusinfecties. In deze tijd waarin iedereen bang is om COVID-19 te krijgen is het goed het verschil tussen hooikoorts en COVID te begrijpen.
(link). Ook bij een gewone verkoudheid (virus infectie met rhinovirus) zijn de klachten anders dan bij hooikoort. Sommige klachten kunnen bij beide ziektes voorkomen zoals een loopneus en neusverstopping. Typisch voor hooikoorts zijn jeuk en niezen, vooral jeuk in neus, keel en ogen komt meestal niet voor bij een virusinfectie. Ook gaat een gewone verkoudheid na ongeveer een week weer over. Ben je iedere keer “verkouden” dan is het waarschijnlijk dat je allergische rhinitis (hooikoorts) hebt en kan je huisarts je helpen met goede medicijnen.

Ja, hooikoorts kan heel erg zijn en een heftige invloed op je leven en functioneren hebben. Dit is bij veel patienten zelfs erger dan bijv asthma.
Daarnaast is de kans dat je asthma ontwikkelt als je allergische rhinitis (hooikoorts) hebt 3x groter. Het is daarom erg belangrijk dat je hooikoort goed behandeld.
Als je klachten niet goed onder controle zijn met een antihistaminicum (de tabletten die je bij de drogist kunt krijgen zoals allerfree, loratadine en ceterizine), ga dan naar je huisarts: die heeft veel meer behandelmogelijkheden.

Hooikoorts kan heel erg zijn en een heftige invloed op je algemeen welbevinden hebben. Maar hooikoorts is zelden levensbedreigend. Mensen met hooikoorts hebben wel een grotere kans op een voedselallergie. Sommige allergieën voor voedsel (met name noten, pinda’s en schelpdieren zoals garnalen) kunnen wel levensbedreigend zijn.

Hooikoorts is uitstekend te behandelen.
Ten eerste kan je proberen het allergeen (de stof waar je allergisch voor bent) zoveel mogelijk te vermijden. Vermijden van pollen is niet altijd mogelijk en misschien ook niet gewenst. Als je niet naar buiten wilt door je pollenallergie kan je beter meer medicijnen tegen hooikoort gaan gebruiken. Bij huisstofmijtallergie kan het verminderen van huisstofmijten in je slaapkamer goed helpen. Bij allergie voor huisdieren is de beste remedie niet in aanraking komen met het dier.

Welke behandeling het beste is hangt af van de duur en de ernst van je klachten. Als je zo nu en dan klachten hebt (bijv alleen als je in aanraking komt met een kat waar je allergisch voor bent en je hebt zelf geen katten), dan is een antihistaminicum de beste keuze. Bekende antihistaminicum tabletten zoals loratadine en cetirizine zijn te koop bij de drogist of apotheek. Bij voorkeur neem je de antihistaminicum tablet voordat je klachten krijgt. Maar ook als je klachten krijgt werken de tabletten meestal in een 30-60 minuten.
Heb je meer dan 4 dagen achter elkaar hooikoorts en zijn de klachten niet voldoende onder controle met een antihistaminicum (1-2 tabletten per dag) dan kan je beter kiezen voor een corticosteroid neusspray, zoals Flixonase, Avamys of Nasonex. Deze sprays zijn alleen op recept te krijgen, dus je moet ervoor naar je huisarts. De sprays werken het beste als je ze iedere dag gebruikt en bij voorkeur begint voor het hooihoortsseizoen.
Corticosteroid neussprays zijn onschuldig en kunnen jaren achter elkaar gebruikt worden.
Sommige mensen krijgen soms (tijdelijk) een druppeltje bloed bij het snuiten. Dat kan op zich geen kwaad maar is meestal wel een teken dat de neusspray niet goed gebruikt wordt.
Spray altijd naar de buitenkant van de neus, met je rechterhand in je linker neusgat en met je linkerhand in je rechter neusgat.
Als ook een corticosteroid neusspray onvoldoende helpt zijn er neussprays die een corticosteroid en een antihistaminicum combineren (Dymista). Vraag erom bij je huisarts.
Als zelfs Dymista onvoldoende helpt, kan je met je huisarts overleggen of het zinvol is te verwijzen naar een KNO-arts, allergoloog, of kinderarts. Die kan je helpen met nog eens goed uitzoeken waar je precies allergisch voor bent, en specifiekere behandeling, zoals immunotherapie instellen.

Hooikoorts is allergische rhinitis/rhinoconjunctivitis = een allergie voor een stof in de lucht (bijvoorbeeld graspollen, boompollen, huisstofmijt) van de neus en ogen

Hooikoorts (allergische rhinitis) is een ziekte van de neus en de ogen. Maar ongeveer de helft van de mensen die last hebben van allergische rhinitis hebben ook asthma. Als de allergische rhinitis niet goed wordt behandeld kan asthma ontstaan of erger worden. Het is daarom van belang je hooikoorts goed te behandelen.

Hooikoorts is een afwijkende reactie van ons immuunsysteem op een allergeen (stof wart je allergisch voor kan zijn) zoals graspollen of huisstofmijt. Het lichaam denkt dat het allergeen een gevaarlijke stof is en probeert de stof letterlijk uit het lichaam te verwijderen. Dat doet het lichaam door een ontstekingsreactie. Dit is geen ontsteking met een virus of een bacterie maar een ontsteking die het lichaam begint tegen het allergeen.
Dus ja, hooikoorts is een ontstekingsreactie tegen een onschuldig allergeen.

Hooikoorts is niet overdraagbaar. Wel is hooikoorts gedeeltelijk erfelijk. Als je ouders hooihoorts hebben, is de kans dat jij het krijgt groter dan voor andere mensen. Net zoals je grotere kans hebt om lang te zijn als je 2 lange ouders hebt.
Maar hooikoorts is niet overdraagbaar. Je kan geen hooikoorts krijgen door om te gaan met iemand die hooikoorts heeft.

Allergische rhinitis (hooikoorts) is bij de meeste mensen een chronische aandoening. Dat betekent dat je er jaren achter elkaar last van hebt. Wel hebben veel mensen niet het hele jaar door last, maar de periode dat het allergeen waarvoor ze allergisch zijn in de lucht is. Voor pollen zoals boom- en graspollen is dat een bepaalde periode van het jaar. Huisstofmijtallergeen is wel het hele jaar aanwezig maar omdat we in de winter veel meer binnen zijn en huisstofmijten zich binnen (bijv. in je bed) ophouden, hebben veel mensen met huisstofmijt allergie in de herfst en wintermaanden het meeste last.

Hooikoorts is een afwijkende reactie van ons immuunsysteem op een allergeen (stof wart je allergisch voor kan zijn) zoals graspollen of huisstofmijt. Het lichaam denkt dat het allergeen een gevaarlijke stof is en probeert de stof letterlijk uit het lichaam te verwijderen.
Auto-immuun betekent dat het lichaam zich tegen zichzelf keert. Dat is strikt genomen bij allergie niet zo. Als er geen allergeen in de omgeving is heb je geen klachten. Dus hooikoorts is wel een afwijkende reactie van het immuunsysteem maar geen auto-immuunziekte.

Hooikoorts is gedeeltelijk aangeboren/erfelijk. Als je een van je ouders hooikoorts heeft, is de kans dat jij het krijgt 3x groter dan voor andere mensen, als allebei je ouders het hebben wordt de kans nog groter. Maar het is niet alleen maar aangeboren. Als je niet in aanraking komt met een allergeen (een stof waar je allergisch voor kan worden) dan word je niet allergisch. In praktijk kom je wel in aanraking met allergeen. Daarom heeft 1 op de 3 mensen in hooikoorts.

Back To Top