Ga naar hoofdinhoud
ARIA Nederland Doe de test

Het vermijden van pollen zou de meest ideale manier zijn om minder last van hooikoorts te hebben. Helaas is het lastig om pollen volledig te vermijden, aangezien deze overal om ons heen aanwezig zijn. Om je klachten zoveel mogelijk te verminderen, zijn er verschillende soorten medicijnen die je hierbij kunnen helpen.

Antihistaminica

Het effect van antihistaminica treedt vaak snel op, maar houdt niet lang aan. Antihistaminica zorgen ervoor dat de werking van histamine wordt geblokkeerd. Histamine komt bij hooikoortspatiënten in de neus vrij en veroorzaakt vervolgens klachten zoals niezen en jeuk aan de ogen en/of neus.
Antihistaminica zijn verkrijgbaar als tablet, neusspray of als oogdruppels/zalf.

Corticosteroïden

Corticosteroïden werken ontstekingsremmend en worden in de vorm van een neusspray toegediend. Deze zijn bedoeld om de gevoeligheid van het neusslijmvlies te verminderen. Vooral bij klachten van neusverstopping zijn deze medicijnen het meest effectief.

Combinatiepreparaat

Sinds 2015 is er een neusspray beschikbaar die een bewezen werkzame corticosteroïd-bevattende neusnevel en een antihistaminicum combineert. Omdat deze stoffen een verschillende werking hebben, is dit middel effectiever dan een corticosteroïd en werk tevens eerder.

Allergie immunotherapie (Hyposensibilisatie)

Allergie immunotherapie pakt de onderliggende oorzaak van de allergie aan. Gedurende een lange tijd wordt er een allergeen (het stofje waar je allergisch voor bent) toegediend. Dit kan in de vorm van onderhuidse injecties, druppelvorm of met een tablet onder de tong. Het immuunsysteem wordt op een gegeven moment minder gevoelig voor dit allergeen en reageert hier minder of niet meer op. Op deze manier kan allergie immunotherapie ervoor zorgen dat je geen of minder last hebt van hooikoortsklachten. De behandeling met allergie immunotherapie vindt over het algemeen plaats in het ziekenhuis (in sommige gevallen kan het bij de huisarts).

Back To Top