Ga naar hoofdinhoud
ARIA Nederland Doe de test

Hooikoorts en astma zijn allebei luchtwegaandoeningen waarbij de luchtwegen reageren op bepaalde stoffen die je inademt. Bij hooikoorts reageren de luchtwegen op stuifmeel van bloeiende grassen. Mensen met astma hebben last van ontsteking en vernauwing van de luchtwegen, waardoor er minder lucht door de luchtpijp kan komen en je benauwd/kortademig kan worden.

Benauwdheid is een minder voorkomend symptoom van hooikoorts, maar komt zeker voor. Bij hooikoorts zijn de bovenste luchtwegen door de allergie voor pollen ontstoken. Hierdoor hebben hooikoortspatiënten vaak last van neusklachten die het ademen door de neus bemoeilijken. Hierdoor kan men zich ook benauwd voelen. Benauwdheid is dus bij zowel hooikoorts als astma een gemeenschappelijke klacht.

Hooikoorts en astma gaan hand in hand

Daarnaast hebben mensen die astma hebben, naast hun astmaklachten vaak ook last van hooikoorts. Acht van de tien mensen met astma hebben bijvoorbeeld last van een allergie zoals hooikoorts. Vier van de tien mensen met hooikoorts krijgt ook astma.
Als de hooikoorts vermindert, zullen astmaklachten vaak ook afnemen. Omgekeerd zullen je luchtwegen minder snel allergisch reageren op pollen als de astma onder controle is. Hooikoorts en astma gaan vaak dus hand in hand.

Back To Top