Ga naar hoofdinhoud
ARIA Nederland Doe de test

Hooikoorts is een veelvoorkomende allergische aandoening die vooral in het voorjaar en de zomer voor veel klachten kan zorgen. Typische symptomen zijn een loopneus, verstopte neus, niezen en jeukende en tranende ogen. Gelukkig zijn er verschillende neussprays op de markt die deze klachten kunnen verlichten.

Er zijn grofweg twee soorten neussprays die bij hooikoorts kunnen worden voorgeschreven: ontstekingsremmende neussprays en anti-allergie neussprays. Als je milde klachten hebt en/of deze slechts kortdurend optreden, dan kan een anti-allergie neusspray uitkomst bieden. Deze spray bevat antihistaminica die de allergische reactie remmen. Het nadeel van deze sprays is dat ze minder effectief zijn bij ernstigere klachten en vaak slechts kortdurend werken.

Als je wat meer last hebt van je allergieklachten, gedurende een langere periode klachten hebt en/of je hebt last van neusverstopping bij je allergieklachten, dan is een ontstekingsremmende neusspray een betere keuze dan een anti-allergie neusspray. De werkzame stof van de verschillende ontstekingsremmende neussprays is in principe gelijk en daarmee zijn de verschillen tussen deze neussprays niet heel groot. De opname in de bloedbaan van al deze neussprays is verwaarloosbaar en daarmee ook de kans op ernstige bijwerkingen.

Een bijwerking van de ontstekingsremmende neusspray die wel kan optreden zijn bloedneuzen. Dit ontstaat door mechanische irritatie van het spray-pomp-systeem en uitdroging van de neusslijmvliezen. Belangrijk is om de juiste spraytechniek te gebruiken en daarmee te voorkomen dat met de neusspray tegen het kwetsbare neustussenschot wordt gespoten. Dit betekent dat de neusspray het beste kruislings wordt gebruikt: spuit met de rechterhand in het linker neusgat en met de linkerhand in het rechter neusgat, zodat er altijd naar de buitenkant van de neus wordt gericht.

Er is ook een neusspray die de ontstekingsremmende neusspray combineert met een anti-allergie neusspray en deze neusspray heeft daarmee een extra sterke werking. Deze combinatieneusspray is wel wat duurder dan de sprays met slechts één werkzame stof en kan een wat vieze smaak hebben. Het is belangrijk om je goed te laten adviseren door je arts of apotheker over welke neusspray het beste bij jouw klachten past en hoe deze het beste gebruikt kan worden. Zo kun je hooikoorts de baas blijven en volop genieten van het voorjaar en de zomer!

Back To Top