Ga naar hoofdinhoud
ARIA Nederland Doe de test

Stap om hulp te zoeken bij hooikoorts voor veel Nederlanders te groot

Amsterdam 23 april 2018: vandaag, het begin van de week van de allergie, start ARIA NEDERLAND een campagne met #hooikoortsomtehuilen. Bijna één op de drie Nederlanders heeft last van hooikoorts en dit is van invloed op de productiviteit op de werkvloer en zelfs op de rijvaardigheid. Toch vraagt slechts één op de tien Nederlanders hulp bij de huisarts om klachten te verminderen. Daar moet deze campagne verandering in brengen. Het moet mensen aansporen juist wél te gaan. Met de app HET ALLERGIE DAGBOEK kan men vanaf vandaag zelf inzicht krijgen in de ernst van de persoonlijke situatie en dit vervolgens samen met de huisarts aanpakken.

Het is vandaag weer #hooikoortsomtehuilen dag 😩 Pfff. Kriebelogen, kriebelneus, niezen, tranen; zelfs middenin de stad waar nauwelijks groen te bekennen is! 1 op de 3 Nederlanders heeft er last van. Ik heb inmiddels goede medicijnen die ervoor zorgen dat de effecten mijn leven niet meer helemaal overnemen (vanaf mijn 2e jaar heb ik hooikoorts), juist deze mooiste maanden van het jaar! Veel mensen gaan met deze klachten niet naar de huisarts, en dat is zonde, omdat goede medicatie je het leven zoveel fijner kan maken! Er is nu een app – HET ALLERGIE DAGBOEK- die je helpt in kaart te brengen hoe hooikoorts jouw leven beïnvloedt. En doe de test op www.mijnluchtwegallergie.nl Laat je helpen en geniet weer volop van de lente! 🌞☀️🌝

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman) op

Quote Wytske Fokkens – KNO arts AMC: “Waarschijnlijk zijn patiënten teleurgesteld over het effect van de geneesmiddelen en accepteren ze inmiddels de klachten die ze hebben”, aldus prof. Fokkens (AMC). “Maar de kennis van artsen en de kwaliteit van de behandelingen wordt steeds beter. De grote impact van hooikoorts en de oplossingen voor patiënten zijn echter veel minder bekend. Daarom starten we een campagne om mensen te wijzen op de mogelijkheden en ze aan te sporen om daar gebruik van te maken”.

Niet klagen, hulp vragen

Tot voor kort was het voor patiënten moeilijk hooikoortsklachten te meten een aan te geven hoeveel invloed het heeft op hun dagelijks leven. Daarom is nu de ‘HET ALLERGIE DAGBOEK’ app (verkrijgbaar in de appstore of google play) ontwikkeld. De app vraagt of de klachten ergens tussen ‘verschrikkelijk veel’ of juist ‘heel weinig’ waren. Wanneer de score aangeeft dat de persoonlijke situatie een doktersbezoek legitimeert, zal men sneller geneigd zijn om daadwerkelijk naar de huisarts te stappen. Daarbij kan de huisarts door de score goed zien wat de impact is geweest en samen kijken ze vervolgens naar een oplossing. Naast de app is er op de website www.mijnluchtwegallergie.nl. de mogelijkheid een test te doen.

Campagne ‘Hooikoorts is om te huilen’

In de campagne wordt op social media met de hashtag #hooikoortsomtehuilen opgeroepen om hooikoortsklachten serieus te nemen. Katja Schuurman en Charly Luske, beiden hebben last van hooikoorts, zetten de campagne kracht bij via hun Instagram kanaal. De campagne heeft als doel mensen te wijzen op de ernst van hooikoortsklachten en om te verwijzen naar de app ‘HET ALLERGIE DAGBOEK’.

De week van de allergie

Vandaag begint de week van de allergie, een initiatief van de WAO (World Allergy Organisation) omdat steeds meer mensen last hebben van allergieën zoals hooikoorts en astma. Deze week wordt er stilgestaan bij de verbetering van de levenskwaliteit voor mensen die hier veel last van hebben. In lijn met deze ambitie, start ARIA NEDERLAND daarom nu met een campagne.

Einde persbericht

Over Mijnluchtwegallergie.nl

In Europa zijn er 150 miljoen mensen die last hebben van hooikoorts of allergische rhinitis. Mijnluchtwegallergie.nl is onderdeel van ARIA Nederland en Stichting AIRKO en heeft als doel om de kennis en kunde rondom Allergische Rhinitis bij medisch professional en patiënten te verhogen. De stichting ondersteunt onderzoek naar ziekten van de bovenste luchtwegen. Het onderzoek concentreert zich rond het translationele onderzoek, waarbij geprobeerd wordt om bevindingen in het laboratorium te gebruiken voor de behandeling van patiënten.

*** Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie***
Voor vragen over mijnluchtwegallergie.nl en/of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Senna Ceulemans via senna@hetprbureau.nl of 06-23710273.

Back To Top