Ga naar hoofdinhoud
ARIA Nederland Doe de test

Als het weer warmer wordt en je krijgt meteen weer last van niesbuien en geïrriteerde ogen, dan is de kans groot dat je last hebt van hooikoorts. Om de klachten van hooikoorts effectief te bestrijden, is het wel zo handig om te weten voor welke pollen je allergisch bent. Met onze pollenkalender kun je jouw jaarlijkse hooikoorts een stap voor zijn.

Hooikoorts wordt ook wel pollenallergie genoemd, want het zijn de pollen die een allergische reactie in je lijf veroorzaken. Er zijn echter duizenden verschillende soorten pollen, afkomstig van net zoveel verschillende bomen, planten en grassen. Als je hooikoorts hebt, ben je gelukkig niet automatisch voor al die pollen allergisch. En de pollen worden niet allemaal tegelijk verspreid door de lucht. Bomen, planten en grassen hebben ieder hun eigen ‘agenda’, oftewel een bloeiperiode.

Het is helaas wel zo dat een allergie voor bomen of grassen betekent dat je vaak voor vrijwel alle soorten die in Nederland groeien allergisch bent. Het zijn dan wel andere pollen, maar ze bevatten hetzelfde allergeen waarop je lichaam reageert. Er zit wel een verschil in de bloeiperiodes van bomen versus grassen, dus het is alsnog verstandig om goed op te letten wanneer je klachten precies beginnen en weer eindigen. Bij bomen is dat doorgaans van januari tot en met mei. Bij grassen is het van april tot en met september. Bekijk hier de hooikoortsverwachting.

Pollenkalender

Als je goed in de gaten houdt wanneer je klachten opkomen en weer weggaan, kun je dit naast onze pollenkalender gaan leggen. Op deze kalender staat voor bomen, grassen en planten die veel in Nederland voorkomen wanneer en hoelang ze gemiddeld in bloei staan. Door jouw klachten naast de pollenkalender te houden, kun je een goed idee krijgen van de pollen waarvoor je allergisch bent. Als je dat eenmaal weet, kun je er rekening mee gaan houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je op tijd hooikoortsmedicatie in huis haalt en wees, als je er heel erg veel last van hebt, in die periodes extra voorzichtig om zo min mogelijk met de pollen in aanraking te komen.

Onze pollenkalender geeft een gemiddeld beeld van de bloeiperiodes. Uiteraard kan het per jaar verschillen. Dat heeft te maken met het weer. Als het vroeg in het jaar ineens veel warmer wordt dan gebruikelijk, kan het zijn dat bepaalde bomen al eerder gaan bloeien. Het gevolg is dat hooikoortsklachten ook vroeger in het jaar de kop opsteken. Als je in de weersvoorspellingen ziet dat er een warme periode aankomt, kan het verstandig zijn om alvast voorzorgsmaatregelen te treffen. Er zijn ook websites waarop je per dag kunt zien welke pollen op dat moment veel voorkomen in de lucht. Zo ben je goed voorbereid op het hooikoortsseizoen.

Inzicht in klachten

Met de “MASK-air” app van MACVIA ARIA kan je dagelijks bijhouden hoe het gaat met jouw hooikoorts, astma symptomen en medicijngebruik. De app geeft, net als de VAS scorekaart, inzicht in de invloed van jouw klachten op jouw dagelijks leven.

 

Back To Top