Ga naar hoofdinhoud
ARIA Nederland Doe de test

Alles over pollenallergie

Allergie is een van de meest voorkomende chronische ziektes ter wereld. Hooikoorts is dan weer een van de meest voorkomende allergieën: 25 tot 30 procent van alle Nederlanders heeft er last van. Hoe komt het dat zoveel mensen zo sterk reageren op de pollen die bomen, planten en grassen verspreiden?

Hooikoorts of pollenallergie?

Hooikoorts is eigenlijk een verwarrende term. Hooikoorts is ten eerste geen koorts. Dat het toch zo wordt genoemd, komt omdat de klachten die je ervan krijgt lijken op die van koorts. De associatie met hooi werd vroeger gemaakt omdat de klachten steeds begonnen in de hooitijd, de periode in de zomer waarin hooi geoogst werd. De term pollenallergie is een veel betere naam, maar die is minder bekend.

Het zijn namelijk de pollen van planten, bomen of grassen die voor een allergische reactie zorgen. Je kunt daar allerlei klachten door krijgen: niesbuien, tranende en jeukende ogen, hoestklachten, benauwdheid en vermoeidheid. Het kan zelfs leiden tot slaap- en concentratieproblemen. Dat zijn flinke klachten voor een allergie waarvan vaak wordt gezegd dat het vervelend is om te hebben, maar verder geen kwaad kan.

Histamine

Hoe kan het eigenlijk dat zulke onschuldige pollen zoveel klachten kunnen veroorzaken? Dat heeft alles te maken met histamine, een stofje dat vrijkomt als gevolg van vreemde stoffen die ons lichaam binnenkomen, bijvoorbeeld als je door een insect gebeten bent, of wanneer je pollen van een bepaalde boom of plant inademt.

Als die pollen je lichaam binnendringen, reageert je afweersysteem. Dat is bij iedereen zo. Er worden antistoffen aangemaakt die zich aan zogeheten mestcellen hechten. Daarin zit ook histamine. Als er vervolgens weer pollen in je lichaam terechtkomen, dan barsten de mestcellen open en komen de antistoffen en histamine vrij.

Allergische reactie

Die histamine zorgt voor de klachten van hooikoorts. Als je allergisch bent voor pollen, dan reageert je lichaam namelijk nogal overdreven wanneer ze je lichaam binnendringen. Er komt te veel histamine vrij en je bloedvaten worden wijder, om de zogenaamd gevaarlijke pollen zo snel mogelijk weer uit je lichaam te krijgen. Daardoor krijg je van hooikoorts vaak een loopneus. Bij een overdaad aan histamine zwelt ook je neusslijmvlies op en raakt je neus verstopt. Eigenlijk ontstaan alle klachten dus doordat je lichaam denkt dat de pollen schadelijk zijn, terwijl dat helemaal niet het geval is.

Heb ik hooikoorts?

Een groot deel van alle Nederlanders heeft last van hooikoorts. Waarom sommige mensen een allergische reactie krijgen van pollen en anderen niet, is niet duidelijk. Wel is bekend dat hooikoorts deels erfelijk wordt bepaald. Wanneer één van de ouders last heeft van hooikoorts, is er een kans van 30 procent dat hun kind het ook heeft. Hebben beide ouders hooikoorts, dan is die kans 50

procent. Maar ook wanneer beide ouders geen hooikoorts hebben, kunnen hun kinderen een pollenallergie ontwikkelen.

De allergie is er al vanaf de geboorte, maar de klachten uiten zich vaak pas op latere leeftijd. Ook zijn ze niet ieder jaar even heftig en verdwijnt de hooikoorts soms helemaal, al kan het jaren later ineens weer terugkomen. Daarnaast verschilt de mate en duur van klachten nogal. Hooikoorts is nogal afhankelijk van het klimaat en de weersomstandigheden. Als het al heel vroeg in het jaar warm is, dan staan bepaalde planten, bomen en grassen al eerder in bloei. Ook is iedere persoon met hooikoorts weer allergisch voor andere soorten pollen.

Hooikoortsmedicijnen

Het beste middel tegen hooikoorts is om pollen helemaal te vermijden. In de praktijk is dat onmogelijk, want pollen zijn overal. Het is een open deur, maar de beste oplossing is om naar de dokter te gaan. Die kan helpen vaststellen waar je precies allergisch voor bent en je daarvoor eventueel verwijzen naar een specialist voor immunotherapie. Daarbij krijg je steeds kleine beetjes van de stof waarvoor je allergisch bent toegediend, totdat je er minder of niet meer op reageert.

Sowieso kan de dokter je medicijnen voorschrijven die de klachten van hooikoorts helpen verlichten. Naast antihistaminica, die ook vrij verkrijgbaar zijn, kan een huisarts corticosteroïden in de vorm van neusspray voorschrijven. Dit zijn ontstekingsremmende medicijnen die je neusslijmvlies minder gevoelig maken. Dat helpt tegen een verstopte neus. Er is ook een neusspray beschikbaar die zowel een antihistaminicum als corticosteroïden bevat.

Door: Marcel Vroegrijk

Bron: Thuisarts.nl

Back To Top