Ga naar hoofdinhoud
ARIA Nederland Doe de test

Hooikoortsklachten beperken zich meestal niet alleen tot een loopneus, niesbuien of tranende ogen. De allergische reactie leidt vaak ook tot algehele lamlendigheid, concentratieproblemen en zelfs slapeloosheid. En dat is niet handig als je moet leren voor een proefwerk of examenweek hebt.

In de jaren ’90 is er al eens onderzoek gedaan naar het effect van hooikoorts op de schoolprestaties van kinderen. Daaruit bleek dat de kinderen met hooikoorts die antihistaminica kregen beter presteerden dan de groep die een placebo kreeg toegediend. Bovendien scoorde de controlegroep met daarin kinderen zonder hooikoorts op alle vlakken beter. Ook voor andere taken, zoals autorijden, is onderzocht dat dit bij mensen met hooikoorts minder goed gaat: het heeft evenveel invloed als het drinken van 2 glazen alcohol.

Hevige hooikoortsklachten

Die resultaten zijn niet heel verwonderlijk. Hooikoorts kan van grote invloed zijn op je dagelijkse leven, of dat van je kind. Niesbuien en een loopneus zijn al vervelend genoeg, maar als je door de klachten dagen achter elkaar slecht slaapt, dan kan dat een groot effect hebben op je functioneren. Zeker als je bijvoorbeeld veel moet leren voor een aankomende toets, of je langere tijd ergens anders op moet concentreren.

Uit het onderzoek kwam nog een bijzonder resultaat. Ook de kinderen die antihistaminica kregen tegen hun hooikoortsklachten presteerden minder dan de kinderen zonder hooikoorts. Waarschijnlijk komt dit omdat alleen een antihistaminicum vaak onvoldoende is om de klachten goed onder controle te brengen.

Wees daarom bewust van de invloed die hooikoorts kan hebben op schoolprestaties. Uit Engels onderzoek bleek zelfs dat kinderen met hooikoorts een hele graad slechter presteerden, ongetweer twee punten lager in het Nederlandse cijfersysteem. Het zou zonde zijn als jij of je kind door hooikoorts een belangrijke toets niet haalt.

 Hooikoortsmedicijnen

Als je zelf last hebt van hooikoorts, of een kind hebt met een pollenallergie, is het altijd verstandig om naar de dokter te gaan. Die kan dan naast de antihistaminica, die ook als zelfzorgmedicijn vrij verkrijgbaar zijn, een ontstekingsremmende corticosteroïd neusspray voorschrijven, of een combinatie van die twee. Daardoor verminderen de klachten, zoals een verstopte neus, veel meer dan met alleen een antihistaminicum.

Immunotherapie

Dat kan al veel verschil maken in de schoolweken die samenvallen met het pollenseizoen. Als de hooikoorts ook daarna nog voor problemen blijft zorgen, dan is immunotherapie nog een optie. Daarbij wordt de onderliggende oorzaak van de pollenallergie bestreden. Je krijgt dan over een lange periode steeds kleine beetjes van de stofjes waar je allergisch voor bent in je lijf. Na verloop van tijd gaat je lichaam daar steeds minder of zelfs helemaal niet meer op reageren. Als je ieder jaar wekenlang slecht presteert door de hooikoorts, dan kan deze behandeling uitkomst bieden.

Voor kinderen is de basiszorg sowieso gratis, dus het is een goed idee om door een dokter uit te laten zoeken wat er nou precies aan de hand is. Een allergietest is daar heel geschikt voor, want daarmee wordt duidelijk welke pollen de boosdoeners zijn. Vervolgens kun je voor die stoffen immunotherapie volgen. Daar pluk je een leven lang de vruchten van. Er zijn bovendien aanwijzingen dat immunotherapie het ontstaan van nieuwe allergieën en de ontwikkeling van astma tegenhoudt.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/1993/03/04/pollen-drukt-cijfers-examentijd-valt-slecht-voor-kinderen-7175135-a294623

Back To Top